Slöjd- & formkonsulenter

Bild av vaift

Konsten att göra en vaift

Under hösten 2015 redigerade Frode Falkenhaug samman filmmaterial om konsten att tillverka en vaift, eller sillvifta som den ibland kallas på andra håll. Vaiften var vanlig i många hushåll på den tiden då de flesta lagade mat över öppen eld. Då användes den till att vifta och syresätta glöden när man halstrade fisk eller kött. Ett smart och enkelt sätt att reglera temperaturen på glöden.

Men varför spela in en film om ett hantverk kring ett föremål som helt gått ur tiden?

Något mera improduktivt eller onyttigt får man leta efter. För oss som nästan dagligen brottas med att tillgängliggöra slöjd som kulturarv är det en central fråga.
När man gör en djupdykning i kulturmyllan finner man dock en hel del intressanta aspekter. Som att vaiften ingalunda är ett gotländskt föremål. Samma form och utförande har varit vanlig runt hela östersjöregionen. Kunaindianerna i San Blas, Samoaner, Tonganer eller invånarna på ögruppen Vanuatu använder också en slags vaift när de lagar mat men här är de oftast flätade av rotting eller palmblad.

I en tid då det mesta kan göras med maskiner blir hantverk kuriosa men också konst. Kanske just därför att det tar tid att utföra och därigenom erbjuder utövaren en viss kontemplation. Att spräcka ut fjädrarna till en vaift är att arbeta med materialet på dess egna villkor men det ger också idéer kring vad mer som skulle kunna göras med samma teknik.

Att lära sig ett hantverk tar tid. Tid som allt mer sällan ryms i nutidsmänniskans tillvaro. Därför har film blivit viktigt. Genom filmen kan man utan kompromisser och förenklingar kan visa hur det går till och på så sätt möjliggöra för någon med brinnande intresse att vilja lära sig längre fram.

Filmen Konsten att tillverka en vaift spelades in under 2015 med Anso Norling bakom kameran och Frode Falkenhaug vid Huggkubben. Du kan se den på Youtube.