FORNSALEN

Bild från utställningen I telefonen finns hela människan, föreställer man i snöigt landskap

I telefonen finns hela människan

De är främlingar. De ser annorlunda ut. Till vardags kallas de flyktingar. Men framförallt är de främlingar. Det skiftar varifrån de kommer och vilka de är. En del blir hemskickade, en del får uppehållstillstånd.

Ibland verkar det som om flyktingskapet är en fullständig och slutgiltig mänsklig identitet. Yrke: flykting. Mänsklig egenskap: flykting. Och även om miljontals palestinier bor i det som kallas flyktingläger sedan 1948, tror och hoppas de flesta flyktingar att flykten ska vara något tillfälligt och övergående.

Under åtta månader besökte projektet I telefonen finns hela människan flyktingförläggningar från Uppland i norr till Skåne i söder. I telefonen gömmer sig tre olika berättelser; den jag var, flykten, dit jag kommit. Under projektet har berättelserna samlats in och tillsammans ger de en mångfacetterad och rättvis bild av människorna bakom begreppet flykting.

Gotlands Museum är första stoppet för en vandringsutställning som det närmaste året kommer att besöka de åtta deltagande museerna. Utställningen visas på Gotlands Museum mellan 1 juli och 1 oktober.

”När vi ser dem kommer vi också att se oss själva, eftersom deras längtan och deras drömmar är desamma som våra.”

Henrik Teleman, projektledare

Läs mer om projektet I telefonen finns hela människan >>