Museichefens blogg

Människor dansar på Norrbys, en av Gotlands Museums museigårdar

De är museer, de är gårdar: de är museigårdar!

Föreningen Gotlands fornvänner äger ett stort antal fastigheter runtom på ön. Det är allt från naturreservat och fornlämningar till ruiner och gårdar. Tre av fastigheterna är dessutom museigårdar. Det är möjligt att uppleva gårdsmiljöer från medeltiden på Kattlunds, en strandgård från 1700-talet på Petes och en gård från 1930–1940-talen på Norrbys. Gårdarna är alla unika i sitt slag och Norrbys är dessutom Gotlands enda kulturreservat.

Nu när den riktiga högsäsongen står för dörren har också våra museigårdar öppnat. Gårdarna erbjuder en helhetsupplevelse för varje besökare med guidade visningar, utställningar, programverksamhet och butik. Givetvis är det möjligt att fika och äta. Fri entré för barn och unga och självklart för medlemmar i Föreningen Gotlands fornvänner!

Exempel ur sommarens program:

Midsommarfirande på Kattlunds på midsommarafton kl. 12.30–16 med danslag och spelmän.

Berättelser om gamla gotländska bröllopstraditioner den 28/6 kl. 19 på Petes. Det serveras också traditionell bröllopsdessert.

Familjedag på Norrbys den 2/7 kl. 12–16. Det blir bakning i bakugnen, trollsländevandring och finns djur på gården.

Och på tal om Norrbys. Det blev en oförglömlig Rockabillyfest i lördags kväll. Över 500 personer kom för att njuta av musik, dans, tidstypiska bilar och kläder. Det är Annelie Adolfsson, museets kulturarvskonsulent och ansvarig för Norrbys, som med sin idérikedom, drivkraft och stora engagemang gjorde kvällen möjlig. Men kvällen blev också lyckad tack vare att många andra medarbetare och volontärer på Gotlands Museum deltog i förberedelser och arbetade under kvällen. Stort tack till er alla!!