En guide tillsammans med en grupp människor. Visby och havet i bakgrunden.

Gotlands Museum kan bli Årets museum

Priset Årets museum delas årligen ut till ett museum som visat prov på nytänkande och samhällsförankrad verksamhet. År 2017 är Gotlands Museum en av tre finalister.

I juryns motivering står bland annat:

Museet har via affärsmässig strategi fått ett stort genomslag i närområdet genom ett stort visionsarbete och nyskapande idéer om tillgängliggörandet av kulturarvet. […] Genom att arbeta brett, vara ett museum för alla och angeläget i samhället har det gett ett ökat ekonomiskt utrymme som stärkt insatserna i uppdraget som regionalt museum.

Bakom utmärkelsen Årets museum står riksförbundet Sveriges Museer och svenska ICOM (International Council of Museums). Juryn utgår från tre huvudkriterier i sin bedömning av kandidaterna. Kriterierna är nytänkande verksamhet, genomslag hos publiken och mervärde i form av inspiration för andra museer.

Museichef Susanne Thedéen är glad och stolt över nomineringen.

– Det går inte att tänka sig en bättre start, säger Susanne Thedéen som i dag arbetar sin första dag på Gotlands Museum. Att vara en av tre finalister är ett stort erkännande. Nu hoppas vi att vårt affärsmässiga agerande, våra initiativ till nya och oväntade samarbeten och vårt fokus på att skapa helhetsupplevelser för våra besökare kan leda hela vägen fram till utmärkelsen Årets museum.

Prisutdelningen sker i Södertälje stadshus i samband med Museernas vårmöte den 25 april. De två andra finalisterna är Armémuseum och Prins Eugens Waldemarsudde.